Αλφαβητάρι

Αλφαβητάρι

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Μιλώντας για το ουράνιο τόξο!!!!

    Η ανάγνωση της "Υπόσχεσης του Νοέμβρη" της αγαπημένης Λότης Πετροβιτς-Ανδρουτσοπούλου μάς οδήγησε στο ουράνιο τάξο, από το οποίο το Φθινόπωρο έπαιρνε τα χρώματά του για να ζωγραφίσει στη φύση. Τι είναι, όμως, το ουράνιο τόξο και πώς δημιουργείται; Τα παιδιά ήξεραν ότι για να δούμε ουράνιο τόξο στον ουρανό θα πρέπει να βρέχει και να βγει και ο ήλιος. Ούτε μόνο με ήλιο βγαίνει το ουράνιο τόξο, ούτε και μόνο με τη βροχή.
   Πριν λίγες μέρες, λοιπόν, που ο ήλιος βγήκε από το πρωί πολύ ορεξάτος στον ουρανό της Πενταβρύσου, γεμίσαμε με νερό ένα γυάλινο δοχείο και το βάλαμε στο τραπέζι, έτσι που οι ακτίνες του ήλιου να μπορούν να περάσουν από μέσα του.


όταν είναι, όμως, κάποιος ανάμεσα στον ήλιο και στο νερό τότε τι γίνεται;


δημιουργείται σκιά κι ο ήλιος δεν περνάει από το νερό... (αλλά και πάλι καταφέραμε να δημιουργήσουμε χρώματα κοντά στην Πωλίνα)...

Ευκαιρία για ένα παιχνιδάκι με τις σκιές....


κι εκεί που παίζουμε με τις σκιές κι ετοιμαζόμαστε να δούμε ουράνιο τόξο στο τραπέζι μας, ο ήλιος αποφάσισε να παίξει μαζί μας και κρύφτηκε πίσω από το ένα και μοναδικό συννεφάκι, που υπήρχε εκείνη την ώρα στον ουρανό...


(η φωτογραφία πάντως βγήκε υπέροχη)
...αλλά δεν απογοητευτήκαμε...είχαμε όλη την ώρα μπροστά μας να περιμένουμε....ώσπου οι ακτίνες του έπαιξαν με το νερό κι είδαμε το ουράνιο τόξο στην τάξη μας...


Όμως το ουράνιο τόξο που βλέπουμε στον ουρανό ποιος το δημιουργεί; Η κυρία; όχι!!! Η κυρία δημιουργεί μόνο αυτό της τάξης!!! Το άλλο, το κανονικό, το μεγάλο το δημιουργεί η φύση. Γι' αυτό και το λέμε ΦΥΣΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ. (Φυσικές Επιστήμες)
Λέξεις που άρεσαν πολύ στα παιδιά και τις χρησιμοποιούν καθημερινά από εκείνη την ημέρα.
Ζωγραφίσαμε τα όσα είδαμε...












Διαβάσαμε online στον υπολογιστή το παραμύθι "Ένα ουράνιο τόξο μαλλιά κουβάρια"
(Νέες Τεχνολογίες)




το ζωγραφίσαμε...







Ακούσαμε το τραγούδι "Ουράνιο Τόξο"  της παιδικής χορωδίας του Δημήτρη Τυπάλδου, που είναι καταπληκτικό... (Μουσική)


                                         

 Δημιουργήσαμε με την τεχνική του κολλάζ το δικό μας ουράνιο τόξο (εικαστικά) και αντιστοιχίσαμε τους αριθμούς σε κάθε ένα χρώμα του. (Μαθηματικά)
    









Και με μεγάλη μας χαρά χθες η φύση μάς έκανε τη χάρη και μας χάρισε και το δικό της ουράνιο τόξο. "Αυτό που είναι ΦΥΣΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ" και δεν το έκανε η κυρία!!!!













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου