Αλφαβητάρι

Αλφαβητάρι

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Φυτεύοντας κρόκο στην αυλή μας!!!!!

   Ξεκινώντας και για φέτος, όπως κάθε χρόνο, τις περιβαλλοντικές μας δράσεις φυτέψαμε στην αυλή, αλλά και σε γλάστρα κρόκο Κοζάνης. Οι σχολικοί σύμβουλοι μάς είχαν πει ότι πρέπει ο ένας βολβός από τον άλλο να έχουν απόσταση μεγαλύτερη των 10 εκατοστών. Αποφασίσαμε ότι για τον εξωτερικό χώρο της αυλής θα φυτεύαμε τους βολβούς σε απόσταση 20 εκατοστών τον ένα από τον άλλο. Και ξεκινήσαμε εμπλέκοντας, όπως πάντα, διάφορα γνωστικά αντικείμενα.
   Αφού παρατηρήσαμε τους βολβούς και είδαμε εικόνες του φυτού αποφασίσαμε ότι θα τους φυτέψουμε τον ένα δίπλα στον άλλο. Για να δούμε...τι σημαίνει "δίπλα";
  Καθίσαμε ο ένας δίπλα στον άλλο, αλλά πού ακριβώς θα έπρεπε να μπουν οι βολβοί ώστε να έχουν την απόσταση που πρέπει μεταξύ τους; Τα παιδιά αποφάσισαν ότι πρέπει να μετρήσουμε. Πόσο πρέπει να είναι η απόσταση; 20 εκατοστά. Πώς μπορούμε να μετρήσουμε; να πάρουμε τον χάρακα.
Τα παιδιά πήραν τον χάρακα και βρήκαν τον αριθμό 20. Πώς, όμως, θα ξέρουμε πού πρέπει να ανοίξουμε την τρύπα για να βάλουμε τον βολβό; Ένα παιδί απάντησε ότι πρέπει να βάλουμε κάτω τον χάρακα κι εκεί που τελειώνει να σκάψουμε. Όμως, κάποιο άλλο νήπιο διαπίστωσε ότι ο χάρακας δε φτάνει μέχρι το 20 που συμφωνήσαμε εμείς, αλλά είναι πιο μεγάλος. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν; Τότε πρότειναν να μετρήσουμε ένα χαρτόνι μέχρι το 20 και να βάλουμε αυτό κάτω.
'Ετσι και έγινε. Μετρήσαμε και κόψαμε το χαρτόνι και δείξαμε με τα σώματά μας πώς θα πρέπει να φυτέψουμε τους βολβούς. Θα σκάψουμε για τον πρώτο και μετά θα βάλουμε το χαρτόνι κι ακριβώς δίπλα του θα σκάψουμε για τον επόμενο.

Και ξεκινήσαμε με μεγάλη χαρά...




Με την ίδια διαδικασία φυτέψαμε τρεις βολβούς και σε μία γλάστρα, για να μπορέσουμε να παρατηρήσουμε ομοιότητες και διαφορές, όταν μεγαλώσουν...


Κι αυτό είναι το αποτέλεσμα μέχρι στιγμής στο χώμα...

και στη γλάστρα μας....

Καθημερινά κοιτάζουμε την εξέλιξη των φυτών μας και περιμένουμε με μεγάλη αγωνία να τα δούμε να μεγαλώνουν και να βγάζουν το πανέμορφο άνθος που είδαμε στον υπολογιστή μας!!!!









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου