Αλφαβητάρι

Αλφαβητάρι

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Γνωριμία με τις γωνιές!!!!

Η γνωριμία μας με τις γωνιές, όπως και η οργάνωσή τους, αλλά και η συμφωνία μας για τους κανόνες στην καθεμιά από αυτές έγινε και αυτή με βιωματικό τρόπο. Η δημοφιλέστερη γωνιά και για φέτος είναι η κουζίνα μας. Ρίξαμε, λοιπόν, κάτω ό,τι βρήκαμε μέσα στην κουζίνα και για αρχή αποφασίσαμε να τα κάνουμε ομαδούλες, ώστε να δούμε αν μας χρειάζονται όλα, αν χρειαζόμαστε κάτι παραπάνω και πώς μπορούμε να παίξουμε μ' αυτά.





Τα παιδιά έθεσαν μόνα τους τα κριτήρια ομαδοποίησης, μέτρησαν τα σύνολα, συζήτησαν για το πώς μπορούμε να παίξουμε μ' αυτά και αποφάσισαν πόσα παιχνίδια απ' όλα αυτά χρειάζονται.
Αμέσως μετά ξεκινήσαμε ένα παιχνίδι στο οποίο δραματοποιούσαμε μια καθημερινή μέρα της οικογένειάς μας. Μοιράστηκαν οι ρόλοι και ξεκίνησα να αφηγούμαι μία απλή καθημερινή μέρα, που η μαμά συμμαζεύει το σπίτι της, μαγειρεύει, σχολάνε τα παιδιά από το σχολείο, επιστρέφει ο μπαμπάς από τη δουλειά, στρώνεται το μεσημεριανό τραπέζι κτλ...τα παιδιά, καθώς άκουγαν την ιστορία, τη δραματοποιούσαν κι όταν σταματούσε η αφήγηση δημιουργούσαν τα ίδια τους ανάλογους διαλόγους. Με τον τρόπο αυτό αποφασίσαμε πόσα παιδιά μπορούν να παίζουν στη γωνιά αυτή και ένα τυπικό παιχνίδι που μπορούν να παίζουν. Φυσικά, η φαντασία τους στο παιχνίδι μάς ξεπερνάει (αυτό είναι γνωστό).
Επόμενη γωνιά μας τα τουβλάκια, με την ίδια διαδικασία. Ομαδοποίηση των υλικών και για αρχή ένα κατευθυνόμενο παιχνίδι, ώστε τα παιδιά να δούνε ότι μπορούν να συνεργάζονται μεταξύ τους κι όχι ο καθένας απλά να κάνει την κατασκευή που θέλει. Και πάλι θέσαμε τον αριθμό των παιδιών που μπορούν να παίζουν εκεί και τους κανόνες για την συγκεκριμένη γωνιά.




Όταν ήρθε η σειρά της βιβλιοθήκης διαλέξαμε από τα βιβλία αυτό που μας άρεσε περισσότερο, παρατηρήσαμε πολύ προσεκτικά το εξώφυλλό του, συζητήσαμε για το τι μπορεί να λέει αυτό το βιβλίο, το ζωγραφίσαμε, το βάλαμε στην βιβλιοθήκη. Διαβάσαμε το βιβλίο "Οι φίλοι του δάσους" και αποφασίσαμε όλοι μαζί πώς θα πρέπει να φερόμαστε στα βιβλία μας και γιατί.








Σειρά έχει η γωνιά του υπολογιστή, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στη γωνιά της βιβλιοθήκης και στη γωνιά της γραφής, ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιούμε και τα βιβλία και διάφορους πίνακες αναφοράς. Μάθαμε τα μέρη του υπολογιστή , παίξαμε με το kidepedia, ζωγραφίσαμε στο Tux paint...σιγά σιγά θα αρχίσουμε και με τις υπόλοιπες χρήσεις του υπολογιστή!



Η γωνιά της γραφής και η γωνιά των μαθηματικών ξεκίνησαν καθώς μαθαίνουμε τα ονόματά μας, αλλά και το φθινόπωρο.. Στη μία γωνιά μπορούμε να παίξουμε με γραμματάκια, να γράψουμε τις λεξούλες που υπάρχουν εκεί ή ακόμη και να συζητήσουμε κάτι. Στα μαθηματικά παίζουμε με τους αριθμούς και τα σχήματα και τα σχετικά επιτραπέζια.
Έτσι μιλώντας για τα φρούτα του φθινοπώρου και επιλέγοντας το αγαπημένο μας, ώστε να βρούμε τον βασιλιά του φθινοπώρου, οδηγηθήκαμε στις δύο γωνιές...




Για το τέλος, η γωνιά του καλλιτέχνη...!!! Αγαπημένη γωνιά, την οποία εισάγαμε μ'έναν πολύ ενδιαφέροντα για τα παιδιά τρόπο. Αφού ζωγραφίσαμε το παράθυρο μας και "περίσσεψαν" χρώματα, έπρεπε κάπου να τα "βολέψουμε" για να τα ξαναχρησιμοποιήσουμε. Φέραμε, έτσι, το καβαλέτο κι αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μία γωνιά, όπου θα ζωγραφίζουμε και θα εκθέτουμε τα έργα μας σαν μεγάλοι ζωγράφοι. Συνδυάζοντας τη γωνιά αυτή και με χρήσεις του υπολογιστή, κατεβάσαμε πίνακες ζωγραφικής γνωστών ζωγράφων, τους περιγράψαμε και τους τοποθετήσαμε στη γωνιά του καλλιτέχνη. Θα συνεχίσουμε γνωρίζοντας κάποιους ζωγράφους, μαθαίνοντας τα ονόματά τους και κάποια βασικά χαρακτηριστικά της τέχνης τους.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου